APA ITU KOLESTEROL
Pakar Perunding Bedah Jantung
dan Paru-paru dari Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia Profesor Madya
Ramzisham Abdul Rahman berkata, kolestrol adalah lapisan lemak yang wujud secara
semulajadi dalam semua bahagian dalam tubuh badan.
Kolesterol katanya, datang
daripada dua sumber. Satu daripada badan dan satu lagi daripada makanan. Hati
dan sel dalam badan menghasilkan kira-kira 75 peratus daripada kolesterol dalam
darah. Selebihnya ia datang daripada apa yang anda makan. Kolesterol hanya
ditemui dalam makanan berasaskan haiwan.
“Mungkin anda terperanjat
jika dikatakan kolesterol itu sendiri tidak jahat. Sebenarnya, kolesterol adalah
satu daripada bahan yang dihasilkan badan untuk kekal sihat. Sesetengah
kolesterol yang kita perlukan dihasilkan secara semula jadi (boleh juga
dipengaruhi sejarah keluarga), manakala sesetengah lagi diperolehi daripada
makanan yang kita ambil,” katanya yang juga merupakan Pensyarah Kanan pusat
perubatan tersebut.
Namun menurutnya, jika paras
kolestrol terlebih dalam darah, ia akan melekat pada dinding arteri dan ini
dipanggil plak.
Katanya, plak boleh
mengecilkan arteri atau menyekat terus perjalanan darah dan seterusnya
meningkatkan risiko sakit jantung dan strok. Paras kolesterol juga meningkat
sejajar dengan peningkatan umur.
Jelasnya lagi, tidak ada tanda
seseorang itu mempunyai paras kolesterol yang tinggi dalam darah.
“Anda mungkin mempunyai
paras kolestrol tinggi disebabkan keturunan, obesiti dan mengambil makanan yang
berlemak terutama sekali dalam musim perayaan begini,” kata
beliau.
Sambil menegaskan hari raya
bukanlah tiket untuk bebas menikmati apa sahaja hidangan disebabkan telah
berpuasa selama sebulan, Prof Ramzisham menasihatkan pembaca agar berhati-hati
ketika menjamu selera terutama kepada mereka yang mempunyai penyakit darah
tinggi, diabetis, jantung dan juga kepada individu yang merokok.
Jenis kolestrol
Terdapat dua jenis kolesterol,
iaitu kolestrol baik (HDL) dan kolestrol jahat (LDL). Adalah penting setiap
individu memahami dan tahu paras baik dan jahat kolesterol dalam darah.
“Lebih salah satu atau kurang
daripadanya meletakkan diri dengan risiko penyakit jantung koronari, serangan
jantung dan strok,” katanya.
Jelas beliau, kolestrol HDL
adalah kolestrol baik yang membantu kolestrol LDL daripada berkumpul dan
menyekat dinding arteri.
Paras HDL yang sihat juga
melindungi tubuh daripada serangan jantung dan strok, manakala paras HDL yang
rendah (kurang daripada 40mg/dL untuk lelaki dan kurang daripada 50 mg/dL untuk
wanita) terbukti meningkatkan risiko penyakit berkaitan jantung.
Jika anda ingin meningkatkan
HDL, kajian menunjukkan senanan biasa boleh membantu badan menghasilkannya.
Mengurangkan pengambilan lemak trans dan mengambil pemakanan seimbang, diet
berkhasiat juga boleh membantu. Jika kedua-dua cara itu tidak berkesan, doktor
akan memberi ubat khas bagi membantu meningkatkan HDL.
Dalam pada itu, jika terlalu
banyak LDL dalam darah, ia boleh menyumbat arteri, meningkatkan risiko serangan
jantung dan strok.
“LDL dihasilkan secara
semula jadi oleh tubuh, tetapi kebanyakan individu mewarisinya daripada ibu,
bapa atau datuk dan nenek. Pemakanan mengandungi lemak tepu, lemak trans dan
kolesterol juga meningkatkan paras sedia ada anda,” katanya.
Bagaimanapun kata beliau lagi,
jika paras kolestrol tinggi dalam darah diwarisi daripada keturunan, mengubah
cara hidup dan diet masih belum mencukupi untuk menurunkan paras
LDL.
Menurutnya, setiap individu
berbeza. Jadi mereka perlu mendapatkan pandangan doktor untuk pelan rawatan
terbaik yang patut dilakukan.
Di Amerika Syarikat katanya,
penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu. Hampir 2,300 penduduknya mati
akibat penyakit kardiovaskular setiap hari, secara purata satu kematian setiap
38 saat.
Beliau juga menyarankan kepada
mereka yang rasa bertanggungjawab terhadap kesihatan diri terutamanya yang
mempunyai risiko tinggi membuat saringan kesihatan di klinik atau pusat-pusat
kesihatan di bulan Syawal ini untuk mengelakkan penyakit yang tidak diundang
demi bertemu Ramadan dan Syawal tahun hadapan.
Credit to Hadhatina(yoursupermom.blogspot.com)
Selepas
pemeriksaan, kolesterol darah saya didapati berada pada tahap tinggi.
Kini saya sedaya upaya memilih makanan sihat. Selain itu apakah nasihat untuk
mereka yang mengalami kolesterol tinggi?
JAWAPAN
Masalah
kolesterol tinggi bukanlah penyakit tetapi memberi komplikasi yang digeruni
iaitu meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok. Kolesterol
berlebihan akan berkumpul dan membentuk plak yang menyumbat dinding arteri.
Memandangkan timbunan plak ini terus bertambah dan makin menebal, aliran darah
akan menjadi semakin perlahan dan mungkin terhenti.
Bagi
mereka yang ingin mengurangkan paras kolesterol, perubahan dari segi gaya
hidup dan cara pemakanan harus dilakukan, seperti:
*
Mengurangkan berat badan sekiranya anda bermasalah dengan berat
berlebihan. Untuk mengurangkan atau mengekalkan berat badan, kita perlu
menggunakan kalori berlebihan daripada makanan dan mengurangkan pengambilannya
mengikut jumlah yang diperlukan. Ini kerana apabila pengambilannya melebihi
daripada tenaga yang digunakan, kalori berlebihan akan ditukar kepada lemak dan
mengakibatkan pertambahan berat badan.
*
Bersenam secara tetap (sekurang-kurangnya 30 minit senaman tahap
sederhana, sekurang-kurangnya 5 kali seminggu) boleh mengurangkan kolesterol
total dan kolesterol berbahaya (LDL) serta meningkatkan kolesterol baik (HDL).
*
Merangkumi buah-buahan dan sayuran dalam hidangan harian (5 hidangan
sehari) didapati boleh meningkatkan kolesterol HDL
*
Berhenti merokok sekiranya anda seorang perokok memandangkan merokok
boleh merendahkan kolesterol HDL
*
Memperbaiki cara pengawalan stres juga sangat dicadangkan.
Semenjak
tahun 70-an, red yeast rice didapati berkesan untuk merendahkan LDL,
trigliserida dan kolesterol total. Walau bagaimanapun, pilihlah red yeast rice
yang dipiawaikan kandungan ekstraknya berbanding dengan yang tidak dipiawaikan
yang sukar untuk diramal.
Red
yeast rice terhasil daripada fermentasi beras dengan yis merah, yang memberikan
warna merah gelap kepada nasi. Ia mengandungi monacolin yang menghalang aktiviti
enzim HMG-CoA reductase yang terlibat dalam penghasilan kolesterol dalam tubuh.
Dalam ujian ke atas 502 orang pesakit hiperlipidemia, ia didapati dapat
menurunkan 17 peratus kolesterol total. Secara purata Kolesterol LDL diturunkan
sebanyak 24.6 peratus dan serum trigliserida 19.8 peratus. HDL kolesterol
meningkat sehingga 12.8 peratus dalam kumpulan rawatan.
Selain
itu, vitamin E tokotrienol juga didapati memberi manfaat dalam mengurangkan
paras kolesterol total dan jantung secara keseluruhannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan